Vědce zaskočil záhadný sliz z Aljašky

12.12.2011 12:43

LN: ALJAŠKA - Fotografie záhadného oranžového slizu, který se minulý týden nečekaně objevil u jedné z odlehlých vesnic na pobřeží Aljašky, se staly v posledních dnech předmětem spekulací řady světových médií.
Nyní vědci našli snad konečně vysvětlení: oranžovou skvrnu tvoří miliony vajíček mikroskopických rozměrů. Záhada ale ještě nebyla zcela vyřešena. Experti totiž netuší, jakému druhu vajíčka patří a jak se do oblasti vlastně dostala, píše dnes agentura AP.
Odborníci z amerického Národní úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) předpokládají, že by se mohlo jednat o vajíčka či embrya některého druhu korýšů. Jasno ale zatím nemají ani v tom, zda jsou vajíčka jedovatá, což znepokojuje 374 obyvatel eskymácké obce Kivalina ležící na okraji dvanáctikilometrového útesu na severozápadním pobřeží Aljašky. Minulý týden místní lidé našli v moři ojediněle uhynulé ryby, což původně vyvolalo obavy, zda oranžová skvrna nepochází z nedalekého ropného vrtu.

Další problém činí ubývající zásoby pitné vody vesnice. Oranžový povlak byl totiž zaznamenán nejen v téměř kilometr široké a deset kilometrů dlouhé mořské laguně, ale i v řece Wulik, v jezerech, kalužích, na střechách či v sudech a kbelících na zachytávání dešťové vody, které jsou rozestavěny po celé vsi.
Vzorky slizu, jenž se po uschnutí mění v prášek a který podle místní představitelky Janet Mitchellové z laguny mezitím téměř zmizel, již byly odeslány do laboratoře NOAA ve městě Charleston v Jižní Karolíně k podrobné analýze a do institutu mořské vědy při Aljašské státní univerzitě ve Fairbanksu. Podle radní Frances Douglasové jsou v okolí Kivaliny "tisíce litrů vajíček".

Ani stařešinové osady nic takového z minulosti nepamatují, prohlásila Douglasová, která v Kivalině žije 44 let. Sama podezírá z nezvyklého jevu globální oteplování. Z dětství si totiž pamatuje podstatně nižší teploty. "Klimatické změny mohou způsobit ledasco," konstatuje.

Lidovky.cz
ČTK

—————

Zpět